Op woensdag 9 en donderdag 10 januari stonden voor de Amsterdam Angels de laatste twee EWBL wedstrijden van dit seizoen op het programma. In Litouwen werd er gespeeld tegen het Wit-Russische Horizont en de thuisploeg Kibirkstis Vilnius. Beide wedstrijden werden gewonnen(de eerste overwinningen van een Nederlandse ploeg in de EWBL) met 72-67 en 76-62, waardoor het EWBL seizoen met een goed gevoel werd afgesloten.
Wij blikten samen met coach Hakim Salem even kort terug op deze laatste stage.

Het EWBL seizoen zit er op voor jullie. Hoe kijk je terug op de laatse stage?
Goed. We hebben één keer kunnen trainen, waarbij we rustig onze aanvallen hebben doorgelopen en de verdedigende afspraken konden fine tunnen  Deze laatste stage heeft twee overwinningen opgeleverd. De basis voor beide overwinningen lag in onze intensieve verdediging en snelheid in de aanval.

Wat kan je ons vertellen over de eerste wedstrijd?
We speelden tegen Horizont uit Wit-Rusland. Dit team had nog kansen om de play-offs te halen, maar moest daar wel beide wedstrijden voor winnen. We startten tegen Horizont aarzelend met twee gemiste layups en we konden moeilijk ons ritme vinden in de aanval. In de verdediging deden we het beter en wisten we een aantal stops op rij te maken. Pas toen Kiki Fleuren op dreef kwam, ging het aanvallend ook lopen voor ons en vonden we de ‘flow’ in de aanval. Over het algemeen beleefde Kiki Fleuren een goede stage, met 11 op 18 rake driepunters(wat haar de tweede plaats  op all time EWBL record opleverde) heeft ze haar kwaliteiten laten zien. Onze verdediging sleepte de eerste wedstrijd binnen. We hadden namelijk minder possessions dan Horizont, maar we hielden Horizont op 0,64 punten per possession. Onze rebounding in deze wedstrijd was enorm slecht, we kregen het niet voor elkaar om goed uit te boxen. Dat leverde Horizont 22 aanvallende rebounds op. Dat moest beter tegen Kibirkstis Vilnius. Het was soms genieten om de snelle aanvallen te zien i.c.m. hard verdedigen. Ook maakte Richelle van der Keijl haar debuut tegen Minsk en dat leverde direct een dubbel dubbel op. Haar aanwezigheid onder de basket aan beide kanten heeft ons team goed geholpen.

Hoe hebben jullie je daarna voorbereid op de tweede wedstrijd tegen de thuisploeg Kibirkstis, en hoe verliep deze?
We konden door gebrek aan zaalruimte helaas niet trainen. Daarom hebben we gekozen voor een lange video analyse van onze verbeterpunten, en beelden van de tegenstander te laten zien.
Ons gameplan voor deze wedstrijd was:

  • Geen open driepunters geven aan de tegenstander, Kibirkstis schiet tegen hoog percentage driepunters
  • Veel  meer druk zetten in de verdediging op de ball screens aanvallen van Kibirkstis
  • Box- out en rebound
  • In de aanval rennen en scoren binnen 8 seconden, anders doorgaan in onze flow offense.

We startten furieus. Onder aanvoering van Lisanne de Jonge, Yfke Hoek en Kiki Fleuren scoorden we 31 punten in het eerste kwart. Ik heb heel veel mooie aanvallen gezien en het team gunde elkaar de bal. Iets waar we vaker op hameren: de extra pass geven.

In de verdediging probeerden we de pick&roll aanval van Kibirkstis anders te verdedigen (zonder echt erop te hebben getraind) dat leverde soms wat miscommunicatie op, maar de inzet en de energie bleven van een hoog niveau. In de tweede helft wisten we dat de thuisploeg wat fysieker ging spelen, dat leverde helaas wat meer turnovers op dan gebruikelijk. Kibirkstis kwam dichtbij maar we plaatsen een 9-0 run aan het einde van kwart 3 om de laatste 10 minuten met een voorsprong van 14 punten in te gaan.

 

De wedstrijd zijn nog terug te kijken via het Youtube kanaal van de EWBL:
Amsterdam Angels – Horizont
Amsterdam Angels – Kibirkstis Vilnius

Afbeelding: NBB

Geef een reactie