Het is inmiddels een gezicht dat niet meer weg te denken is bij het vrouwenbasketball. Op vrijwel ieder 3×3 toernooi zie je haar wel voorbij komen en ook in de Vrouwen Basketball League is zij een bekend gezicht. Dit keer interviewde we geen speelster of coach maar een scheidsrechter, Maxi Sellering. De van oorsprong Duitse scheidsrechter is niet meer weg te denken in de Nederlandse Vrouwen Basketball League.
Helaas voor ons stapt zij komend seizoen over naar de Dutch Basketball League maar voor zij die overstap maakt spraken wij haar nog over het vrouwenbasketball in Nederland


Hoe is jouw passie voor het basketball ontstaan? Heb je zelf ook op niveau gespeeld?

Ja zeker, ik ben op mijn 12e begonnen met basketballen maar ben nu inmiddels drie jaar geleden gestopt. Ik woonde en werkte in Utrecht terwijl mijn vriend in Duitsland woonde dus ik was continu heen en weer aan het reizen tussen twee landen. Hierdoor kon ik niet regelmatig op trainingen komen en toen besloot ik te stoppen. Maar vanaf september ga ik weer beginnen in Duitsland waar ik nu woon.

Je fluit nu enkele jaren in de Vrouwen Basketball League wat vind jij van het niveau van de eredivisie?
Dat wisselt heel erg per jaar vind ik, hangt ervan af hoe goed de teams hun selecties rondkrijgen. Voor mijn gevoel was het afgelopen seizoen een beetje onrustig met veel trainerswissels. Maar we zijn goed op weg, er zijn veel mensen met heel veel passie ermee bezig.

Je bent ook actief als 3×3 scheidsrechter, is dit moeilijker of juist makkelijker? En in welk opzicht is dit anders?
Ik vind de combinatie om het allebei te doen juist heel leuk! Van de professionaliteit en liefde voor alle details in 5 vs 5 kan ik ontzettend genieten. Hier bouw je de basketbal kennis in het geheel breder op en heb je tijd om aan details te werken. 3×3 is meer de essentie van het basketball en is het een geweldige show om mee te maken. Elke call is nog belangrijker, vrije worpen tellen zwaar. Het spel is ook een stuk fysieker. Ook je game management kan je hier goed oefenen omdat door de intensiteit van het spel de emoties vaak nog hoger zijn. In allebei de disciplines maak ik stappen door mijn ervaringen uit de andere discipline te vertalen en toe te passen.

Je hebt in 2016 op het WK in China gefloten, hoe kijk je terug op dit toernooi?
Dat was mijn eerste grote toernooi dat vond ik wel super spannend! Ik kijk ook wel terug op dat toernooi als de start van mijn internationale 3×3 carrière, was een hele mooie ervaring en ben heel dankbaar voor die kans. Denk niet dat het slecht gegaan is toen maar qua niveau was dat wel het hoogste wat ik toen aankon. Vorig jaar op het WK in Nantes stond ik toch heel anders op het veld. Door die ervaringen in China heb ik wel de juiste stappen kunnen maken in mijn ontwikkeling.

Je bent inmiddels een bekend gezicht als scheidsrechter in de Vrouwen Basketball League. Fluit je hiernaast ook nog andere competities?
Het afgelopen seizoen heb ik stage gelopen in de Dutch Basketball League. In de jaren daarvoor heb ik veel Promotiedivisie en Dutch Talent League gefloten maar afgelopen seizoen eigenlijk heel beperkt. Voor volgend seizoen heb ik een contract gekregen bij de Dutch Basketball Leauge dus dan fluit ik niet meer in de Vrouwen Basketball League.

Je komt oorspronkelijk uit Duitsland, ben je hier ook actief (geweest) als scheidsrechter?
Vanaf mijn 15e tot mijn 19e heb ik in Duitsland gefloten ja, daarna ben ik naar Nederland verhuisd. Nu heb ik de afgelopen drie jaar vanuit de FIBA de German Final 3×3 mogen fluiten en verzorg er opleidingen in het kader van de crossover tour tussen Nederland en Duitsland.

Let je bij het kijken naar een basketball wedstrijd voornamelijk op de scheidsrechters of naar het spelletje?
Mijn vriend is ook scheidsrechter in Duitsland en ik merk wel dat ik veel meer gewoon naar een wedstrijd kijk dan hij. Je pakt altijd wel wat mee van wat scheidsrechters doen maar ik kan nog steeds ontzetten genieten van basketball dus dat probeer ik ook zoveel mogelijk te doen.

Welke ambities heb je voor in de toekomst?
Verder doorgaan. Mijn 3×3 carrière verder uitbouwen. Ik droom natuurlijk van de Olympische Spelen, dat is de grootste droom van elke sporter. Verder in 5 vs 5 volgend seizoen de play-offs halen in de Dutch Basketball League en ook daar stapje voor stapje internationaal gaan fluiten.

Wat vind je van de huidige aandacht voor het vrouwenbasketball in het algemeen? En wat kan hier beter?
In vergelijking met andere landen is het best wel goed, in Nederland is er meer aandacht voor dan in sommige andere landen. Maar er moet sowieso meer aandacht voor basketball in het geheel in Nederland komen. Ik denk dat we wel goed op weg zijn, de populariteit van 3×3 helpt daar nu ook wel in.

Afbeelding afkomstig van Andrew Paquette

Geef een reactie