Een ieder die het vrouwen basketball een warm hart toedraagt kent zijn naam al langer. Hij werd geboren in Egypte en vertrok op zijn 14e naar Nederland, waar hij via schoolbasketball in aanraking kwam met deze prachtige sport. Zijn loopbaan als coach begon hij in de herentak van de sport maar hij stapte uiteindelijk over naar het vrouwen basketball waar hij o.a coach was van Lekdetec.nl Batouwe.

Momenteel is hij bondscoach van de Nationale 3×3 en 5×5 ploeg en hoofdcoach bij het CTO Amsterdam. Vrouwen-Basketball sprak Hakim Salem in Sporthallen Zuid over o.a. zijn passie voor het basketbal, de Nationale teams en het CTO.

Hoe is de passie voor basketball bij jou ontstaan?
Die passie is ontstaan toen ik van Egypte naar Nederland verhuisde. Via schoolbasketball kwam ik in aanraking met de sport en ik vond het meteen leuk. Een Engelse docent op school woonde in Landsmeer en via hem ben ik daar begonnen met basketballen. Later ben ik ook begonnen met coachen van jeugdteams. Zo ben ik er eigenlijk vanzelf ingerold, het ging vrij natuurlijk allemaal.

Je bent je carrière als coach begonnen in de mannentak van het basketball. Waarom heb je de overstap gemaakt naar de vrouwen?
Dat is ook iets wat gewoon gebeurde. Ik had een sabbatical jaar genomen van basketball. Toen ik op wintersport vakantie was kreeg ik een telefoontje van toenmalig bondscoach Remy de Wit of ik assistent-bondscoach wilde worden. Na mijn vakantie heb ik een heel goed gesprek gehad met Remy en teammanager Patrick Kathmann. Dat was een heel overtuigend gesprek. De eerste zomer met de Orange Angels was geweldig, ik was direct verkocht aan hun intensiteit, beleving en commitment.

Wat is het grote verschil in jouw ogen tussen de mannen- en vrouwentak?
Internationaal behalve fysiek niet veel. Heren en dames teams worden daar heel professioneel en zakelijk gerund. In Nederland is dat wel een beetje anders. Qua coachen zeg ik altijd ik coach geen mannen of vrouwen, ik coach gewoon basketball. Mannen zijn wat atletischer waardoor je soms mischien een bepaalde play wat anders kan uittekenen. Verder maakt het geen verschil of ik een man, vrouw, jongen of meisje de basis van basketball leer.

Je bent een half seizoen actief geweest bij Lekdetec.nl Batouwe, hoe kijk je terug op die tijd?
Geweldige tijd! Die hele vereniging is echt een warm bad. Ik heb veel goede contacten overgehouden aan die tijd. Ik ben er ook op een goed moment ingestapt, er speelden een aantal dames van het Nederlands team die ik al kende. We hadden een mooie combinatie van topsport mentatileit , echt alles doen om te winnen, maar wel in een familiaire sfeer.

Wat vind je ervan dat je jouw bondscoachschap niet kon combineren met jouw functie bij Lekdetec.nl?
In het begin snapte ik het niet, ik dacht dat is toch wel te combineren tot de zomer. Later begreep ik het wel, ik moest hier bij CTO Amsterdam aan de slag. En voor de nationale teams moesten de zomerprogramma’s worden voorbereid. Als je dat gaat combineren, een beetje Batouwe, een beetje CTO een beetje Nederlands team dan ga je dingen half doen en dat is niet de bedoeling. Dus achteraf is dit wel de juiste beslissing geweest.

Hoe kijk je terug op de afgelopen vier kwalificatiewedstrijden? Wat zijn de positieve punten? En wat zijn de verbeterpunten?
Positief is dat we naar Bulgarije gaan met veel tegenslagen, blessures maar dat we daar wel gewoon heengaan om te winnen, en dat ook doen. Ook positief is dat deze dames er echt alles voor doen om erbij te kunnen zijn.
Verbeter punten? Kijken wat we nu echt gaan moeten doen om de aansluiting met de landen boven ons te krijgen. Wat helpt is dat we nu steeds meer dames in het buitenland hebben spelen. Om dat gat te dichten hebben we zoveel mogelijk dames in full-time programma’s nodig. Verder moeten we af van excuses en echt de mindset krijgen en uitstralen dat we ook van de landen boven ons kunnen winnen.

Hoe kijk jij terug op het 3×3 WK in Frankrijk?
Super, echt geweldig. Ik heb toen de 3×3 dames gekregen en we zijn toen hard aan het werk gegaan, trainen, programma’s aanpassen. We zijn toen 7e geworden op het WK in China in 2017 maar mistten datzelfde jaar ook kwalificatie voor het EK. Die successen nu zijn heel mooi, maar er zit wel een heel proces achter. Op het WK in Frankrijk hadden we eigenlijk al brons moeten pakken, dat gaven we weg in de laatste wedstrijd. Dat we op het EK in Amsterdam wel die medaille pakten was natuurlijk heel mooi, dat bewijst dat we op de juiste weg zitten. Toch moet het volgende toernooi weer beter gaan, stappen maken.

Wat zijn je verwachtingen voor het komende 3×3 WK? Jullie hebben afgelopen jaar brons gehaald op het EK en zijn vierde geworden op het WK, verwacht je deze prestatie te verbeteren aankomend WK op de Filipijnen?
We verwachten in ieder geval de tweede ronde te halen en vanaf daar moet je dan kijken hoe het gaat lopen, welke kruisfinales je loot. Maar de tweede ronde halen zijn we nu wel aan onze stand verplicht. We hebben wel een moeilijke poule geloot met o.a. Spanje en Hongarije maar we moeten af van die excuses. Wij zijn wel 3e van Europa en 4e van de wereld. Daar zijn we trots op en die trots gaan we verdedigen.

Waar kijk jij naar bij het selecteren van jouw 3×3 team.  Hoe verschilt het met de selectie voor 5×5? Neem je prestaties van het huidige 5×5 seizoen ook mee?
Mijn basketball filosofie is lezen en reageren, 1 vs 1 je man kunnen verslaan, lezen van ruimtes, fysiek en fundamenteel sterk. Dat kopieer ik rechtstreeks naar 3×3. Je moet in de verdediging staat zijn op iedereen te kunnen switchen en in de aanval zowel inside als outside kunnen scoren. Ik denk ook dat fysieke kracht belangrijk gaat worden deze zomer, denk dat daar het verschil kan liggen of we de stappen gaan maken die we moeten maken nu. We hebben nu steeds meer dames in het buitenland met goede fitness programma’s dus wat dat betreft zijn we wel op de goede weg.

Afgelopen jaar organiseerde Amsterdam het EK 3×3, en volgend jaar het WK. Wat vind jij ervan dat Nederland dit organiseert? En hoe is de samenwerking met de gemeente Amsterdam?
De samenwerking met de gemeente Amsterdam en Topsport Amsterdam is geweldig. Het EK was een groot succes, het stadion en de hele omgeving waren prachtig. Denk dat het WK nog een stapje beter wordt, alle betrokken organisaties hebben echt de know-how om zulke events te organiseren. We hebben volgend jaar gewoon een WK basketball hier in Nederland daar mogen we trots op zijn!

Wat zijn precies je taken als hoofdcoach van het CTO? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
Maandag beginnen we met de week doornemen, daarna 2 trainingen en ‘s avonds nog een Nederlands team training. Andere dagen hebben we ‘s ochtends een fysieke training. Het is niet echt een “normale” werk week, veel verschillende taken, van management taken tot uitvoerende taken. Talenten begeleiden, de lijn van het nationale team doortrekken, contacten onderhouden met de nieuwe academy’s.

Wat vind jij ervan dat halverwege het seizoen de competitie in tweeën gesplitst is?
Dat vind ik wel goed eigenlijk, een beetje wat anders. In de Elite A krijg je een andere indeling, een strijd voor de bovenste twee plekken. Het was wel beter geweest om de punten niet mee te nemen uit de eerste helft en weer op nul te beginnen. Dan krijg je in de Elite B een leuke strijd voor de play-off plekken.

Vind jij dat het niveau van nationale competitie de laatste jaren vooruit is gegaan? Waardoor komt dit denk je?
Ik weet niet of het persé vooruit is gegaan, dat durf ik niet te zeggen. Daarbij de kanttekening dat ik alles pas twee jaar van dichtbij volg. In het eerste jaar was het heel competitief, je moest echt vol gaan anders lag je eraf. Dit jaar zie ik wel wat rare uitslagen, durf niet zeker te zeggen of het niveau vooruit is gegaan. Het is wel spannender dit seizoen. En met de aanvulling van enkele Amerikanen heeft de comppetitie wel wat individuele kwaliteit erbij.

Met ingang van het huidige seizoen zijn wij gestart met Vrouwen-Basketball.nl, wat vind jij hiervan? En wat vind jij van de aandacht die het vrouwen basketball krijgt?
Ik vind dat er te weinig aandacht voor het vrouwen basketball is. Toen we vorig jaar in Frankrijk waren voor 3×3 was de NOS er dan wel bij, blijkbaar kan het wel als je wat succes hebt. Jullie website is iets dat we mistten, een medium om nieuws te verspreiden, dus ik steun jullie initiatief wel.

Foto’s afkomstig van: Topsport Amsterdam en de NBB.

Geef een reactie