De jaarlijkse Final Four in de Vrouwen Basketball League is gewonnen door Solar-systemen Grasshoppers dat zich daardoor winterkampioen mag noemen. In Landsmeer won de ploeg van Rick Driessen vrijdagvond de halve finale tegen Lekdetec.nl Batouwe om op zaterdag in de finale met  thuisploeg Loon Lions af te rekenen.

Halve finale 1: Loon Lions – 4Consult/Binnenland
In de eerste halve finale nam Loon Lions het op tegen 4Consult/Binnenland. In het eerste kwart zijn beide ploegen aanvankelijk aan elkaar gewaagd, maar bij 10-8 loopt Loon Lions snel weg bij Binnenland om met een 21-10 voorsprong het kwart af te sluiten. In het tweede kwart weten beide ploegen heel lastig de basket te vinden, dit kwart eindigt in 9-9 waardoor de thuisploeg met een 30-19 voorsprong de rust in gaat.
In de tweede helft komt Binnenland aan de hand van Gabriëlle van den Bosch, Jamailah Adams en Maxime Essenstam langzaam dichterbij. Aan het eind van het derde kwart is de marge nog acht punten(45-37). Halverwege het vierde kwart komt Binnenland dankzij scores van Gabriëlle van den Bosch en Maxime Essenstam op gelijke hoogte(49-49). Een rake vrije worp van Jamailah Adams zorgt zelfs voor een 49-50 voorsprong. Loon Lions weet echter dankzij scores van Fieke Ligthart en Katie Bussey in hun voordeel te beslissen en plaatst zich met een 53-50 overwinning als eerste voor de finale.
Topscorer bij Loon Lions was Fieke Ligthart met 18 punten, bij Binnenland waren Jamailah Adams (14), Gabriëlle van den Bosch (14) en Maxime Essenstam (10) het meest productief.

Halve finale 2: Solar-systemen Grasshoppers – Lekdetec.nl Batouwe
In de tweede halve finale stonden koploper Solar-systemen Grasshoppers en Lekdetec.nl Batouwe tegenover elkaar. In het eerste kwart zijn beide ploegen nog aan elkaar gewaagd via 9-9 halverwege het kwart sluit Grasshoppers het eerste kwart af met een 22-19 voorsprong. In het tweede kwart weten de Katwijkse dames die marge iets te vergroten, met een 47-36 stand worden de kleedkamers opgezocht. In de tweede helft walst de ploeg van Rick Driessen compleet over Batouwe heen, via kwartstanden van 20-13 en 32-6 wordt de einduitslag bepaald op 99-55.
De drie Kuijt zusjes Sonja(23), Ilse(20) en Fleur(14) namen de meeste punten voor hun rekening. Bij Batouwe waren Lisanne de Jonge en Yfke Hoek beiden goed voor 14 punten.

Finale: Loon Lions – Solar-systemen Grasshoppers
Grasshoppers begint het sterkst aan de wedstrijd en neemt na vier minuten, mede dankzij scores van Ingrid van der Plas, een 3-11 voorsprong. Katie Bussey schiet met drie driepunters haar team terug in de wedstrijd waardoor Loon Lions het eerste kwart met een 12-11 voorsprong afsluit. In het tweede kwart weten ook haar teamgenoten de basket wat meer te vinden terwijl dit bij Grasshoppers juist wat moeilijker ging dan een dag eerder tegen Batouwe. Met een 33-27 tussenstand zoeken beide teams de kleedkamers op.
In de tweede helft komt Grasshoppers langzaam dichterbij en komt halverwege het derde kwart weer op gelijke hoogte(38-38). Katie Bussey gooit er hierna maar eens 13 punten op rij in waardoor Loon Lions met een 51-42 voorsprong het laatste kwart in gaat. Grasshoppers opent dit laatste kwart met een 0-8 run waarmee de achterstand verkleind werd tot één punt waarna Mia Hordijk haar team naar een voorsprong schiet. Tot de laatste minuut blijft de wedstrijd in evenwicht maar een score van wederom Mia Hordijk en rake vrije worpen van Ingrid van der Plas en Fleur Kuijt beslissen de wedstrijd in het voordeel van Grasshoppers(57-63).

Loon Lions coach Thijs Volmer op de website van Loon Lions: “We deden het tot het laatste kwart uitstekend – met name Katie natuurlijk – en dat geeft het gevoel dat we meer hadden verdiend. Dit is behoorlijk balen. Maar Grasshoppers is een uitstekend team en uiteindelijk de terechte winnaar. We zullen ervoor moeten zorgen dat we tegen de tijd dat de play-offs beginnen in staat zijn een serie zware wedstrijden achter elkaar te spelen. Maar daarin heb ik vertrouwen.”

Katie Bussey was met 35 punten topscorer en MVP van de wedstrijd. Bij Grasshopers waren Ingrid van der Plas( 16 punten en 14 rebounds) en Fleur Kuijt(11 punten) het meest productief.

Geef een reactie