De Orange Angels hebben zaterdag in en tegen Bulgarije een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om plaatsing voor EuroBasket 2019. In Sofia won de ploeg van Hakim Salem met 78-83 en blijft daardoor in de race voor tickets voor EuroBasket 2019.
Nederland startte met Tanya Bröring, Jamailah Adams, Natalie van den Adel, Janis Ndiba en Chatilla van Grinsven. Nederland begint sterk aan de wedstrijd en komt al snel op een 4-12 voorsprong, mede door 8 punten van Chatilla van Grinsven. Bulgarije komt terug tot 11-16 waarna coach Salem een time-out neemt. Deze lijkt geen direct effect te hebben want Bulgarije komt terug tot 19-19. De scherp schietende Zera Butter zorgt met twee driepunters voor een 19-25 voorsprong, waarna Bulgarije met een rake vrijeworp het eerste kwart afsluit met een 20-25 tussenstand.
Het tweede kwart gaat gelijkop. Nederland blijft lang op een kleine voorsprong o.a. dankzij nog eens twee driepunters van Zera Butter. Bulgarije blijft echter in het spoor, en komt halverwege het tweede kwart zelfs voor het eerst op voorsprong. Dankzij een layup van Janis Ndiba in de laatste minuut gaat Nederland met een 41-43 voorsprong de rust in.

Tweede helft
In het derde kwart komt Nederland na halverwege op een 50-51 voorsprong, hierna is het echter Bulgarije dat het initiatief in de wedstrijd neemt en op 61-55 komt met 2:30 te spelen. Een driepunter van Zera Butter en een layup van Jamailah Adams zorgen dat Nederland terug komt 61-60. In de buzzer van het derde kwart schiet Dimitrova namens Bulgarije echter twee vrijworpen raak wat zorgt voor een 63-60 stand.
In het vierde  kwart lijkt Bulgarije even een gaatje te slaan en komt snel op 68-62 voorsprong, scores van Jamailah Adams en Zera Butter brengen Nederland echter snel weer langszij. Met een kleine twee minuten op de klok komt Bulgarije op 78-74.  Twee vrijeworpen van Chatilla van Grinsven zorgen voor aansluiting, en na een steal van diezelfde van Grinsven zet Tanya Bröring Nederland weer op 78-78. Met 18 seconden op de klok zorgt Chatilla van Grinsven met een goeie drive en bonus vrijeworp voor een 78-81 voorsprong voor Nederland. Na een gemiste layup van Bulgarije zorgt Tanya Bröring vanaf de vrijeworp lijn voor de beslissing.

Nederland speelt woensdag om 18.00 in en tegen Oekraïne.

Foto afkomstig van Ruud Fokke